Troubleshooting -UPDATED

 Posted by on 2011-02-04 at 5:01 am
Feb 042011
 
Graph showing blog downtime for last 30 days.
Blog downtime for the last 30 days, according to pingdom.com

Please excuse this bare-bones look. I am reverting to the WordPress default theme for my blog while I do some troubleshooting.

I am getting reports that my blog is experiencing performance problems lately and I am trying to determine if the problem is with my web hosting service, ixwebhosting.com, or Suffusion, the WordPress theme I have been using, or something else.

Readers can help me by reporting their experience with accessing this site. Do you get error messages? Does it take a long time for the blog to load in your browser?

I’d also appreciate knowing if readers liked the previous format and look of resistance is fruitful:

Screenshot of my blog using the theme Suffusion

Update 02/06/2011: The default WordPress scene, did indeed speed up response times. Unfortunately, it just doesn’t have the flexibility I want. So I am restoring the Suffusion theme that I’ve come to love so much. I will continue to tweak some of the extra features and plug-ins, to hopefully improve the response time.

Thanks to those who responded in comments and privately.

  5 Responses to “Troubleshooting -UPDATED”

  1.  

    I check into your excellent blog frequently and have never found the site to be down or slow to load. Im in NZ, maybe its a local US problem.

  2.  

    From this page’s footer: 49 queries, 22MB in 3.118 seconds. The number of queries (49) is quite low. The memory (22MB) is a bit on the higher side, but that isn’t always because of the theme. The response time is definitely high, but again, that has something to do with the fact that I received a popup saying “Secured Area” asking me for a user name and password, which I escaped, and your page loaded immediately after that. Maybe that is what is causing high response times to be reported.

    You can also try some caching plugins like W3 Total Cache to speed things up, if you please.

    •  

      Wow, Sayontan! I’m very impressed that the developer of Suffusion is tracking his work so closely. I’ve been reading the Aquoid Forum for hints, but haven’t yet posted anything there about this particular problem. The “secured area” is only for the wp-admin directory, and is a security feature that was recommended long ago. It hasn’t changed for over year, so I don’t see how that can be the problem.
      I could live with 3.118 seconds, considering the number of graphics, etc., but pingdom reports an average response time of 6.7 seconds for the last month; 11.3 seconds for the last week, and the latest webpagetest.com results were over 10 and 15 seconds respectively.
      I’m going to revert back to a simpler template again for a few days and see what happens.

  3.  

    Did I mention that I’d received a strange prompt when I tried to log onto your site? A box appeared and I was asked for my password. When I tried to x out of that, your blog opened. So, weird, huh?

Leave a Reply